EGE ÜNİVERSİTESİ YURTLAR YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
MADDE 1- Bu yönergenin amacı; Ege Üniversitesi yurtlarında kalan öğrencilere sağlıklı, güvenli, çağdaş ve huzurlu bir ortam sağlamak için gerekli usul ve esasların düzenlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 47. maddesi kapsamında kurulan ve Ege Üniversitesi bünyesinde bulunan yurtların yönetimi, işletilmesi, yönetim organları, yönetim organlarının görevleri, yurtlarda barınma ilke ve kuralları ile disiplin işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – Bu yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 47/a maddesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- Bu yönergede geçen,
- Blok Temsilcisi: Yurt bloklarını temsil etmek için seçilmiş öğrencileri,
- Genel Sekreter: Ege Üniversitesi Genel Sekreterini,
- Misafir: Ege Üniversitesi yurtlarında kayıtlı olmayan geçici olarak yurtlarda barınanları,
- Öğrenci: Ege Üniversitesine kayıtlı ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerini,
- SKS Daire Başkanlığı: Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,
- Üniversite: Ege Üniversitesini,
- Yönetim Kurulu: Ege Üniversitesi yurtlar idaresinden sorumlu “Yurt Yönetim Kurulu” nu,
- Yurt: Ege Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı yurtları,
- Yurt Öğrenci Kurulu: Yurt blok temsilcilerinden oluşan kurulu
- Yurt Öğrenci Kurul Temsilcisi: Yurt Öğrenci Kurulu tarafından Yurt Yönetim Kuruluna
katılmak üzere seçilen öğrenciyi,
İKİNCİ BÖLÜM
Yönetim Organları ve Görevleri
Organlar
MADDE 5- Ege Üniversitesi yurtları, SKS Daire Başkanlığına bağlı olarak yönetilir ve denetlenir. Yönetim organları aşağıdaki gibidir:
- Yurt Yönetim Kurulu,
- SKS Daire Başkanlığı,
- Yurt Müdürü,
- Yurt Müdür Yardımcıları,
- Yurt Blok Temsilcileri ile Yurt Öğrenci Temsilcisi
- Yurt Blok Yöneticileri.
Yurt Yönetim Kurulu
MADDE 6- Yurt Yönetim Kurulu; Rektörün görevlendireceği bir Rektör Yardımcısı başkanlığında, Genel Sekreter, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından iki yıl için seçilecek bir öğretim üyesi, SKS Daire Başkanı, Yurt Müdürü ve Yurt Öğrenci Kurulu tarafından seçilen Yurt Öğrenci Temsilcisinden oluşur. Yönetim Kurulu, öğretim yılı başında belirlenecek takvim uyarınca ve gerekli hallerde başkanın isteği veya üyelerin önerisi üzerine toplanır.
Yurt Yönetim Kurulunun görevleri
MADDE 7-
- Yurtların uygun koşullarda yönetilmesi, öğrencilerin yaşama ve çalışma koşullarının
düzenlenmesi amacıyla ilke kararlarını almak,
- Öğrenci yurtlarında uygulanacak genel kural ve ilkeleri saptamak, disiplin işlemlerini karara bağlamak, yönetimle ilgili istek, öneri ve itirazları incelemek,
- Öğrenci yurtlarına alınacak öğrencilerin kabulüne karar vermek,
- Yurtlarla ilgili istekleri karara bağlamak,
- Bu yönergeyle belirlenen diğer görevleri yapmaktır.
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanının görevleri
MADDE 8- Rektör ve Yurt Yönetim Kuruluna karşı sorumlu olarak, genel hükümlere göre atanan SKS Daire Başkanının görev ve yetkileri şunlardır:
- Üniversiteye bağlı, bütün yurtların aynı usûl ve esaslar içerisinde koordineli olarak işletilmesini sağlamak,
- Bir Yurt Müdürü tarafından kendisine iletilen yurtlarla ilgili sorunları çözmek veya Yönetim Kuruluna iletmek,
- Yurt Müdürlüğü yetkilerini, gerektiğinde bütün yurtlar için kullanmak,
- Yurtlar hakkında, Yönetim Kurulunca alınan genel nitelikteki kararların Yurt Müdürlüğü ile diğer birimlere dağıtımını ve uygulanmasını sağlamak,
- Bu yönergede belirtilen diğer görevleri yapmaktır.
Yurt Müdürü ve görevleri
MADDE 9-
- Yurt Müdürü, Ege Üniversitesi personeli arasından SKS Daire Başkanının önerisiyle Rektör tarafından görevlendirilir. Yurt Müdürü SKS Daire Başkanlığına bağlı olarak çalışır ve denetlenir.
- Yurt Müdürü, öğrenci yurtlarının uygun koşullarda yönetilmesini ve Yönetim Kurulunca saptanan genel kural ve ilkelerin uygulanmasını sağlar, yurt müdür yardımcılarını, yurt blok yöneticilerini ve diğer yurt çalışanlarını denetler, kendisine iletilen sorunları gidermek için gerekli önlemleri alır. Ayrıca Yönetim Kurulu sekretaryasını yürütür, alınan kararları uygular ve bu yönergeyle belirlenen diğer görevleri yapar.
Yurt Müdür Yardımcısı ve görevleri
MADDE 10- Yurt Müdürüne yardımcı olmak üzere görevlendirilen, yurt müdür yardımcılarının görev ve yetkileri şunlardır:
- Yurt Müdürünün Ege Üniversitesi personeli arasından önereceği kişi/kişiler SKS Daire Başkanı tarafından Yurt Müdür Yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdüre yardımcı olmak üzere, her yurt yönetimi için en fazla 2 müdür yardımcısı görevlendirilir.
- Yurt Müdürünün talimatları doğrultusunda, yurtlarla ilgili işlerin yürütülmesi ve yönlendirilmesini sağlar.
- Yurt Yönetim Kurulunca saptanan genel kural ve ilkeler doğrultusunda, Yurt Müdürüne yardımcı olur.Amirleri tarafından verilen diğer görevleri yapar.
- Yurt öğrencilerinin, yaşama ve çalışma şartlarının düzenlenmesi ve geliştirilmesini sağlamak amacıyla, istek ve önerilerini Yurt Müdürüne bildirir.
Yurt Blok Temsilcileri ile Yurt Öğrenci Kurulu temsilcisinin seçimi ve görevleri
MADDE 11:
1)Yurtta konaklayan öğrencilerden her blok için Yurt Yönetimi tarafından belirlenen tarihte yapılacak seçimle bir blok temsilcisi belirlenir.
- Blok temsilcilerinden oluşan Yurt Öğrenci Kurulu kendi aralarında yapacakları seçimle bir temsilci belirler.
- Yurt Öğrenci Kurulu temsilcisi olmak isteyen adayların Ege Üniversitesi yurtlarına kayıtlı olması ve herhangi bir disiplin cezasının olmaması şartı aranır.
- Yurtlara kayıtlı olan tüm öğrenciler oy kullanma hakkına sahiptir.
- Seçim Yurt Müdürlüğü tarafından yürütülür.
- Tek aday olması halinde seçime gerek kalmadan aday temsilci olarak belirlenir.
- Seçim sonuçlarına itirazlar seçimi izleyen gün mesai saati bitimine kadar Yurt Müdürlüğüne yapılır ve Müdürlük tarafından kesin karara bağlanır.
- Yurt Öğrenci Temsilcisinin temsilci seçilme şartlarından birini kaybetmesi halinde yeni temsilci seçilinceye kadar, kurul üyesi bir başka öğrenci kalan süreyi tamamlamak üzere görevlendirilir.
2)
- Yurt Öğrenci Kurulu Temsilcisi; Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapar ve Yurt Öğrenci Kurulu tarafından iletilmesine karar verilen öneri, şikâyet ve memnuniyeti Yurt Yönetim Kuruluna ileterek öğrencilerle yönetim arasında kurulan iletişimi destekler.
- Yurt Öğrenci Kurulunun yapacağı toplantıların sekretaryası kendi aralarında seçecekleri bir öğrenci tarafından yürütülür. Toplantının yapılacağı tarihten en az 2 (iki) gün önce Müdürlüğe toplantı yeri ve tarihinin yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Toplantılara Yurt Öğrenci Kurulunun talebi olması durumunda Müdürlükten bir personel katılabilir.
Yurt blok yöneticileri ve görevleri
MADDE 12- Yurdu oluşturan her bir blok için görevlendirilen blok yöneticilerinin görev ve yetkileri şunlardır.
- Müdüre karşı sorumlu olup, sorumlu olduğu bloğun öğrencilerinin barınma ve
çalışma koşullarının düzenlenmesi ve geliştirilmesi için gerekli önlemleri alır,
- Yurt hizmetlerinin yürütülmesinde yurt yönetimine yardımcı olur, nöbet saatlerinde de yurtla ilgili gerekli iş ve işlemleri yürütür.
- Yurt Yönetim Kurulu ve Yurt Müdürlüğünce alınan kararları uygular, sorumlu olduğu binanın sekretaryasını yürütür ve bu yönergeyle belirlenen diğer görevleri yapar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Yurtlara Kabul, Kayıt İşlemleri ve Yurtlarda Barınma Esasları
MADDE 13- Yurtlardan yararlanacak öğrenciler,
- Ege Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisansüstü programına (hazırlık sınıfı dâhil)
kayıtlı olmak,
- Ege Üniversitesine Öğrenci Değişim Programları ile gelmek,
- Ege Üniversitesi ile ulusal ve uluslararası kurumlar arasında imzalanan eğitim/işbirliği protokolleri kapsamında gelmek,
- İzmir il sınırları dışında ikamet etmek, (ailesinin İzmir merkez ilçeleri dışında kalan ilçelerde oturduğunu belgeleyen öğrenciler ile üniversitemizi sayısal, sözel, eşit ağırlık, yabancı dil ve TYT alanlarından derece ile kazanan öğrenciler hariç)
- 30 yaşını geçmemiş olmak,
- Yurt Yönetim Kurulunca onaylanan usul ve esaslara göre, Yurt Müdürlüğünce ilan edilen süre içinde başvuruda bulunmak.
Yurda kabul
MADDE 14-
- Başvuran öğrencilerin sıralaması, öğrenci bilgi sisteminden alınan başarı durum bilgilerine göre değerlendirilerek; kabulü Yurt Müdürlüğünce yapılır.
- Fiziki engelleri raporla belgelendirilmiş öğrenciler sıralamaya tabi tutulmazlar. Ancak bu durum Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş olan kontenjan ile sınırlıdır.
- 1. Derece Şehit ve Gazi yakını olup, durumlarını belgelendirmiş olan öğrenciler sıralamaya tabi tutulmazlar. Ancak bu durum Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş olan kontenjan ile sınırlıdır.
- Yurtlardan kendi isteği ile kaydını sildiren öğrenciler, tekrar yurda yerleşmek istediklerinde yeniden başvurur ve değerlendirmeye tabi tutulurlar. Bu öğrenciler, yeni girişte istenen tüm belgeleri yurt idaresine vermek zorundadır.
- Öğrencilerin yurda yerleşmek için verdiği belgelerle, yapılan incelemeler sonunda elde edilen bilgilerin birbirini tutmaması halinde Yurt Müdürlüğü konuyu değerlendirir. Kasıtlı olarak yanlış bilgi verdiği anlaşılan öğrenci yurda kabul edilmez.
Yurttan yararlanma süresi ve ayrılma
MADDE 15-
- Yurtta kalma süresi, ön lisans, lisans ve lisansüstü programları için normal eğitim süresi kadardır. Ara sınıflarda yurda kayıt yaptıranların yurtta kalma süreleri ise normal eğitim sürelerinden geri kalan eğitim süresi kadardır.
- Yurt kayıt-kabul işlemleri öğretim yılı içinde hangi tarihte yapılmış olursa olsun
öğretim yılı sonunda öğrenci bir yıllık yurtta kalma hakkını kullanmış sayılır.
- Yurtta kayıtlı öğrencilerin, her yıl sonunda Yurt Müdürlüğü tarafından belirlenen tarihe kadar kayıtlarını yenilemeleri gerekir. Kayıtlarını yenilemeyenlerin yurtla ilişkileri kesilir.
- Kayıt dondurma dâhil herhangi bir gerekçeyle eğitim öğretimine ara veren veya üniversiteyle ilişiği kesilen öğrenciler en geç 3 (üç) gün içinde yurtla ilişiklerini kesmek zorundadırlar. (Deprem, yangın, sel, salgın vb. mücbir sebepler hariç)
- Mezun olan öğrencilerin yurt ile ilişiği kesilir. Ancak yurtla ilişiği kesilen öğrenciler, yeni bir öğretim programına (dikey geçiş, yüksek lisans, doktora düzeyinde) kayıt yaptırmaları halinde yurda diğer öğrenciler ile birlikte başvuru yapma hakkına sahiptir.
- Uzaktan öğretim programına kayıtlı olan öğrenciler yurtta kalamazlar.
Yurda Giriş/ Çıkışlar ve İzinler
MADDE 16-
- Yurdun günlük giriş ve çıkış saatleri Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Belirlenen giriş-çıkış saatlerine uymayan ve yurda 3 (üç) kez geç giriş-çıkış yapan öğrencilere uyarı, ihlalin tekrarında ise kınama cezası verilir. Kınama cezası alan öğrencinin bir defa daha yurda giriş/çıkış saatine uymaması halinde durum Yurt Yönetim Kurulunca değerlendirilir.
- Öğrenciler tarihlerini ve yerini izin formunda belirtmek şartıyla izin kullanabilirler. 18 yaşından küçük öğrencilerin izin kullanabilmeleri için veli izin onay belgesini Yurt Müdürlüğüne bildirmesi zorunludur.
- Yurt yönetimince verilen izin süresinin bitiminden itibaren 3 (üç) gün içinde makul bir mazeret olmaksızın yurda dönmeyen öğrencilerle, izinsiz ve mazeretsiz olarak 3 (üç) gün üst üste yurda gelmeyen öğrencilere uyarı, ihlalin tekrarında ise kınama cezası verilir. Kınama cezası alan öğrencilerin yurda bir defa daha izinsiz ve mazeretsiz gelmemesi halinde durum Yurt Yönetim Kurulunca değerlendirilir.
Yurtta Misafir Konaklama
MADDE 17-
- Ege Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilecek eğitsel, kültürel ve sosyal faaliyetlere katılanlar için, ilgili birimlerin resmi talepleri doğrultusunda misafir konaklama hizmeti verilebilmektedir. Misafir konaklama ücretleri Yurt Yönetim Kurulu tarafından ayrıca belirlenmektedir ve konaklama hizmeti bedelinin konaklama tarihinden önce ödenmesi gereklidir.
- Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci topluluklarının konaklama talepleri Daire Başkanlığının uygun görüşü ve Rektörlük Makamının oluru ile karşılanabilmektedir.
- Üniversiteler arası veya kurumlar arası anlaşmalar çerçevesinde ücretsiz konaklama taleplerinin karşılanması, ilgili kurumlar arasındaki karşılıklı yer teminini öngören anlaşma ve protokoller çerçevesinde ve yurdun imkanları ölçüsünde düzenlenir. Birimler talepleri ile birlikte protokollere ilişkin belgeleri de Yurt Müdürlüğüne iletir.
- Misafir konaklama hizmetinin süresi en fazla 1 (bir) aydır.
Yurdun Olağanüstü Hallerde Kapatılması
MADDE 18 –
- Yurtta kalan öğrencilerin huzur ve güvenliğini sarsan ve ortadan kaldıran olayların çıkması ve öğrencilerin güven içinde barınma olanaklarının ortadan kalkması,
- Yurdun bir bölümünün Kanun, Tüzük ve Yönergeye aykırı amaçlarla ya da yurt yönetiminin izni olmayan faaliyetler için kullanılması,
- Yetkili mercilerin emirlerini dinlemeyerek bir kısım öğrenciler tarafından da olsa yurdun işgal edilmesi ya da toplu bir direnişle karşılaşılması,
- Deprem, yangın, sel gibi diğer mücbir nedenler,
- Yurdun kapatılması ile ilgili karar ve kapatma süresi Yurt Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından verilir. Yurt Yönetim Kurul kararının gecikmesinin sakınca yarattığı hallerde Rektör de kapatma kararı verebilir. Ancak bu durumda Rektör, kapatma kararını bir hafta içinde Üniversite Yönetim Kurulunun onayına sunmak zorundadır. Üniversite Yönetim Kurulu kararı kesindir.
Yaz dönemi konaklama
MADDE 19-
- Yurdun kayıtlı öğrencisi olup, akademik takvim sonunda yaz okulu, staj, kurs ve benzeri sebepler ile kalmaya devam etmek isteyen öğrencilerin durumlarını belgeleyen dilekçelerini konakladıkları yurt blok yöneticilerine ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Yaz dönemi konaklama talebi uygun bulunan öğrenciler mazeretlerini kapsayan tarih aralığında, ancak yurt yönetimi tarafından belirlenen nöbetçi bloklarda kendilerine tahsis edilen odalarda konaklayabilirler.
- Yaz dönemi konaklamalarında odalara ayda 1 kez temizlik hizmeti verilecektir.
Öğrenciler konakladıkları odaları temiz ve düzenli tutmak zorundadır.
- Yaz dönemi için yurttan çıkış yapan öğrenciler odada eşya bırakmak isterlerse, aylık aidatlarını (tam aidat) ödemeye devam ederler.
- Depoda bırakılan eşyalardan yurt yönetimi sorumlu değildir.
Yurt ücretleri ve ödemeler
MADDE 20-
- Yeni dönem yurt ücretleri ve geçerli olduğu tarih aralığı, genel usul, esaslara ve ilgili
mevzuata uygun olarak Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve uygulanır. Öğrenci fiili olarak yurtta kalmasa bile akademik takvimin başlangıç ve bitiş tarih aralığını ödemekle yükümlüdür.
- Yurt aidatları her ayın 20’sine kadar ödenir. Aidatını belirtilen sürede ödemeyen öğrencilere, Yurt Yönetim Kurulu kararı gereği 1. yazılı uyarı verilir. 1. yazılı uyarıyı alan öğrenci takip eden ayın 1’inde hala ödemesini yapmadıysa 2. yazılı uyarı verilir ve 15 (onbeş) gün sonra ödemesini yapmayan öğrencinin durumu Yurt Yönetim Kurulunda görüşülür.
- Kesin ayrılış yapmak isteyen öğrenci, ayrılışından 7 (yedi) gün önce ayrılış bildirimi yapmak zorundadır. Bu kurala göre ayın 15’i ya da ayın sonunda çıkış yapacak öğrencinin, bu tarihlerden 7 (yedi) gün önce bildirimini yapmaması halinde, var ise aidatından, aksi durumda depozitosundan yarım aidat tutarında kesinti yapılır.
- Kayıt/kayıt yenileme işlemleri için öğrencilerden 1 (bir) aylık aidat bedeli alınır. Kayıt/kayıt yenileme işleminin bitiminden sonra ayrılış bildiren öğrencilere, bu bedel iade edilmez (sağlık ve eğitime ilişkin belgelendirilmiş durumlar hariç).
- Yurdun kayıtlı öğrencilerinin akademik takvim dışındaki konaklama (yaz dönemi) ücretleri Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenir ve uygulanır.
- Tutanakla tespit edilen hasar bedelini öğrenci yurtta kalmaya devam edecekse 1 (bir) ay içerisinde yurt aidat hesabına öder, kesin ayrılış yapacak öğrencinin hasar bedeli ise depozitosundan kesilir.
- Yurt ücretini ödemeyen öğrencinin borcu depozitosundan kesilir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Disiplin İşlemleri
Disiplin cezaları
MADDE 21- Yurtta kalan öğrencilere bu yönerge ile belirlenen esaslara, Yurt Yönetim Kurulu tarafından saptanan kararlara aykırı hareket etmeleri halinde uyarma, kınama, geçici çıkarma ve kesin çıkarma cezaları verilir (Ek-1).
-
Uyarma: Uyarma cezası öğrenciye yurttaki davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazılı olarak bildirilmesidir. Uyarma cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır;
- Yurt sükûnetini veya ciddiyetini bozacak davranışlarda bulunmak,
- Başkasına ait eşyayı izinsiz kullanmak,
- Yurt Yönetim Kurulunun belirlediği yer ve zaman dışında ziyaretçi kabul etmek,
- Yurt Yönetim Kurulunca belirlenen kız ve erkek blok ayrımına uymamak,
- Yurdun temizliğine, odaların düzenine dikkat etmemek,
- Yurt içine ve dışına rahatsızlık verecek şekilde gürültü çıkarmak (müzik dâhil),
- Yurt yöneticileri, personeli veya yurtta kalanlara karşı saygı kurallarını aşan davranışlarda bulunmak,
- Yurt demirbaş malzemesinin düzenine, temizliğine ve korunmasına özen göstermemek,
- Su ve elektrik tüketiminde savurganlık yapmak,
- Blok içine veya odaya evcil dahi olsa hayvan almak, beslemek,
- Odada ve buzdolabında kokan veya bozulmuş yiyecek bulundurmak,
- Yurdun giriş çıkış saatlerine uymamak,
- İzinsiz ve mazeretsiz yurda gelmemek,
- Benzer fiil ve hallerin tekrarında bir üst ceza uygulanır.
- Kınama: Öğrenciye yurttaki davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.
Kınama cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır;
- İdarece izin verilen yerler dışında herhangi bir amaçla elektrikli ısıtıcı ile gazlı, ispirtolu araç ve gereçler bulundurmak ve kullanmak (sahibi belirlenmediği takdirde odadaki tüm öğrenciler sorumlu tutulur),
- Yurdun bina ve eşyalarına zarar vermek,
- Yaz dönemi yurt çıkışlarında oda demirbaşları dışındaki tüm malzeme ve eşyaları boşaltmamak (çöp, kişisel eşya vb.),
- Yurt yönetimini yanıltmaya yönelik bilgi vermek veya davranışta bulunmak,
- Yurda alkollü içecek getirmek, içmek veya yurda alkollü gelmek,
- Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve duyurulan kararlara uymamak,
- Yurt Yönetim Kurulunun belirlediği alanlar dışında sigara içmek,
- Yurtta kumar oynamak ve oynatmak,
- Yurt açık ve kapalı alanlarında adaba aykırı davranışta bulunmak,
- Yurda ait eşya veya malzemeleri yurdun dışına çıkarmak,
- Yurdun giriş çıkış saatlerine uyma konusunda uyarı cezası almış olmak,
- Yurda izinsiz ve mazeretsiz olarak gelmeme konusunda uyarı cezası almış olmak,
- Yurt yöneticilerinin çağrılarına uymamak ve çağrı yazılarını almaktan kaçınmak,
- İzinsiz oda değiştirmek ve odanın kullanım amacının dışında kullanılmasına müsaade etmek,
- İkinci defa uyarı almak.
-
Yurttan Geçici Çıkarma: Yurttan geçici çıkarma cezasının süresi, işlenen fiilin ağırlığı göz önünde bulundurularak Yurt Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Geçici çıkarma cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır;
- Yönetimin izni olmadan yurtta toplantı düzenlemek veya böyle bir toplantıya katılmak,
- Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca kınama ve daha üstü bir ceza almak,
- İkinci defa kınama cezası almak.
-
Yurttan Kesin Çıkarma: Öğrencinin yurttan kesin olarak çıkarıldığının kendisine yazılı olarak bildirilmesidir. Bu cezayı alanlar, bir daha Ege Üniversitesi yurtlarına alınmazlar. Kesin çıkarma cezası gerektiren fiil ve haller şunlardır;
- Yurda kayıtlı olmayan, Ege Üniversitesi öğrencisi olan ya da olmayan kişi veya kişileri yurtta barındırmak,
- Yurt başvuru-kayıt formunda gerçeğe aykırı yanıltıcı ve eksik beyanda bulunmak veya yurda girmek için gerekli şartlardan birini kaybetmek,
- Öğrenim durumundaki değişikliği (mezuniyet, yeni bir programa kayıtlanmak, kayıt
dondurmak vb.) yurt idaresine beyan etmemek,
- Hırsızlık yapmak,
- Yurt bina ve bölümlerini izinsiz olarak amacı dışında kullanmak veya işgal etmek,
- Yasalarca yasaklanmış kesici, delici veya patlayıcı araçlar bulundurmak veya kullanmak,
- Hangi nedenle olursa olsun yurt görevlilerinin görevlerini yapmasına engel olmak,
- Yurtta kalan diğer öğrencilerden birisine veya yurt çalışanlarına fiili ve sözlü saldırıda
bulunmak,
- Yurt Yönetim Kurulunca belirlenen yerler dışında kalan alanlara izinsiz olarak yazı yazmak veya asmak,
- Yurtta uyuşturucu madde kullanmak veya bulundurmak,
- Bir geçici çıkarma cezasından sonra herhangi bir (2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesi dâhil) ceza almak,
- Geçici çıkarma cezasına uymamak.
Disiplin Cezalarının Onay Mercileri
MADDE 22-
- Uyarma; yurt blok yöneticisinin önerisi ile Yurt Müdürü tarafından verilir.
- Kınama; Yurt Müdürü önerisi ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı tarafından
verilir.
- Yurttan geçici ve kesin çıkarma cezaları Yurt Müdürlüğünün önerisi ile Yurt Yönetim Kurulu tarafından verilir.
- Verilen geçici ve kesin çıkarma cezaları reşit olmayan öğrencilerin ailesine de bildirilir.
- Kesin çıkarma cezası alan öğrencilerin yurt ile ilişikleri kesilir.
- Bu yönergede belirtilen suçların işlenmesi için başkalarını zorlayan veya teşvik
edenlere de suçu işleyenlere verilen ceza verilir.
Disiplin Cezalarına İtiraz
MADDE 23- Öğrenci, disiplin cezasının kendisine bildirilmesini izleyen 7 (yedi) gün içinde bir üst makama itiraz edebilir. Yurt Müdürlüğü ve Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı kararlarına itiraz Yurt Yönetim Kuruluna; Yurt Yönetim Kurulunun kararına itiraz Rektörlüğe yapılır. İtiraz kararın uygulanmasını durdurmaz.
BEŞİNCİ BÖLÜM
Diğer Hükümler
MADDE 24- Yurtta kalan öğrenci, yurt yönetiminden teslim aldığı ve kullandığı bütün eşya
ve malzemelerden sorumludur.
MADDE 25- Üniversite, yurt güvenliği için gerekli önlemleri alır, ancak kaybolan kişisel eşya ve paradan sorumlu tutulamaz. Üniversite, yaz aylarında yurt yönetiminin izniyle yurtta bırakılan eşyanın göreceği zarardan sorumlu değildir.
MADDE 26- Yurt bina ve eklentilerinde, yurda ait demirbaş ve takibe tabi malzemelere verilen hasarın karşılığı, ödeme günündeki maliyeti üzerinden hasarı yapana ödettirilir.
MADDE 27- Yurtta kalan öğrencilerin eşyaları gereken hallerde yurt müdürü ve yöneticilerce aranabilir. Aramada, Yurt Müdürünün yanında yurt blok yöneticisi/nöbetçi yönetici veya yurt müdür yardımcısı hazır bulunur ve hazırlanan tutanak Yurt Yönetim Kuruluna sunulur.
MADDE 28- Bu yönergede hüküm bulunmayan durumlarda 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 54. maddesi veya Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Özel Barınma
Hizmetleri Yönetmeliği Disiplin İşlemleri maddeleri uygulanır.
MADDE 29- Yurt işletmesinde 24 saat süreyle hizmet esastır. Bu nedenle yeteri kadar nöbetçi görevli bulundurulur ve bunlar Yurt Yönetim Kurulunca düzenlenen talimata göre hizmetlerini yürütürler. Gece hizmeti genel görevin bir devamıdır.
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 30- Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir.
Yürürlük
MADDE 31 - Bu yönerge Ege Üniversitesi Senatosunda onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 32 - Bu yönerge hükümlerini Ege Üniversitesi Rektörü yürütür.